Lesetid: ca 5 minutter

Før turen

Det er mye som skal tenkes på før man beveger seg ut på topptur i vinterkulda. Før turen bør man planlegge så godt man kan, vurdere område når man er der, og være åpen for endringer underveis i turen. Det viktigste er å tenke på er været, skredforhold og veivalg, og for å gjøre planleggingen enklere er det flere forskjellige verktøy som kan bruk. Vi har samlet de beste verktøyene for planlegging av topptur på ski. 

Været

Det første man må tenke på er hvordan været er meldt den dagen du har tenkt deg ut på tur. Man bør prøve etter beste emne å vurdere forholdene ut i fra nedbør, skydekke, og vind.

Yr

Den beste siden til å sjekke været er Yr.no. Her kan du søke opp område du skal bevege deg i. Det viktigste er å se om det er meldt nedbør eller vind, og hvor mye. Er det meldt veldig mye nedbør, bør man også gå ut i fra at sikten kan bli dårlig. Er det meldt mye vind, kan man gå ut ifra at vinden øker i høyden.

Windy

Windy.no er perfekt til å sjekke vinden. Windy melder ikke bare vind, men også styrken på vindkast. Du kan sjekke hvor mye vind det er meldt i høyden forhold til lavlandet. Dette gir en god indikasjon på hvordan forholdene kan være.

Skredforhold

Når man har funnet ut at været er bra nok til å bevege seg ut opp i høyden, må man forholde seg til skred i forhold til terrenget du skal bevege deg i. 

Varsom

Varsom.no er det beste verktøyet for å sjekke om det er meldt høy skredfare. I tillegg til å melde skredfaren gir Varsom deg en melding på hvilke terreng og snøforhold det er størst skredfare i. 

Å sjekke skredfaren er ikke nok til å vurdere om forholdene er trygge, og vi anbefaler alle å søke kunnskap om skred før man beveger seg i ut i fjellet og potensielt skredterreng. Bli med oss på skredkurs der du lærer å ferdes trygt på topptur!

Veivalg

Turen bør legges ut i fra vær og skred forhold. I tillegg er det flere sider som hjelper deg med å finne det beste og tryggeste veivalget for ditt turmål.

Ut.no

Ut.no gir deg en rekke turbeskrivelser på toppturer rundt omkring. I tillegg til turbeskrivelse har de kart med rutevalg og gir en indikasjon på hvor krevende turen er. Her får du også som regel en god beskrivelse på ankomsten til starten av turen, og hvor lang selve oppturen er estimert å være.

Toppturbøker

Det kan noen ganger være vanskelig å finne riktig og gode turbeskrivelser på nettet. Har du en av Fri Flyt sine toppturbøker, som for eksempel Toppturar i Sunnmørsalpene, har du en god oversikt over de fleste toppturer på ski i område. Anbefaler å ha en bok over område du skal på ski i, da det er svært god hjelp i turplanleggingen. 

Kart og kompass

I tillegg bør man alltid ha med seg kart over område. Da kan man orienterer seg etter hvordan terrenget er, og unngå bratte terreng og terrengfeller. Det gjør også det enklere orienteringen ser på hvor man befinner seg underveis på turen. 

Underveis

Det er essensielt å planlegge godt på forhånd for å gjøre toppturen så trygg som mulig, men forhold må alltid vurderes underveis. I Norge, spesielt på den vestlige delen som Sunnmøre, kan været snu fort. 

Forhold ved ankomst

Ta alltid en ny vurdering når du ankommer starten av turen. Se deg rundt og vurder om været stemmer med meldingene. De viktigste spørsmålene man bør stille seg er om du har god sikt og hvordan snødekket er. Ser forholdene gode nok ut kan toppturen starte, men ta forbehold om å forsette å vurdere forholdene under hele turen. 

Lage snøprofil

Sjekk snødekket ved å grave snøprofil underveis på turen, og se etter eventuelle svake lag i snøen. Det anbefales å lage snøprofil selv om det ikke er meldt eller tegn til skredfare. Da får du god informasjon om hvordan snøen er i området. 

Husk å grave snøprofilen i et trygt terreng, som representerer selve terrenget du går i, så du ikke utsetter deg for fare for skred. Er du usikker på hvor og hvordan du lager snøprofil anbefaler vi deg å bli med på et skredkurs. Bli med på et skredkurs på Sunnmøre!

Endringer underveis

Ta alltid forbehold om at ting kan endre seg underveis, og at turen kanskje ikke er gjennomførbar på den valgte turdagen. Været snur fort, og snøforholdene kan også endre seg lenger opp i høyden. Ta vurderinger under hele turen! 

Er du usikker på hva du må kunne for å dra på topptur på vinter tid? Bli med på toppturkurs på Sunnmøre!

Det viktigste å ha bakhode er at man skal ha en trygg og fin tur. Er du usikker på topptur om vinteren anbefaler vi å oppsøke kunnskap. Det finnes en rekke kurs om skred og topptur du kan bli med på! Vi kan anbefale deg et Skredkurs, Toppturkurs, eller Intro topptur og skred

Norge byr på gode skiforhold, og Sunnmøre kan tilby noe av det beste innenfor topptur og ski. Sunnnørsalpene har en rekke fine toppturer man kan bryne seg på. Er du nybegynner kan vi anbefale litt enklere toppturene som Blæja og Lianibba(se vår guide til Enkle toppturer på Sunnmøre). Er du derimot en mer dreven skikjører kan den kjente toppen Slogen, på 1564 moh, være et fantastisk turmål. For en enda tryggere tur kan du bli med på guida Topptur med en erfaren lokal naturguide! 

Er du sikker på hva du bør ha med i sekken på topptur? Les vår guide om Pakkliste til topptur med ski !

Foto: Håvard Myklebust